Om förskolan

Läge

Pärlans Montessoriförskola är belägen i Höllviken, Vellinge Kommun. Förskolans hus är ett lågt, teglat enplanshus på ca 400 kvm. Pärlans utemiljö består av övervägande naturtomt med höga tallar. Vi har ca 30 minuters gångväg till Kämpingestranden. Ner till centrum i byn tar det också ca 30 minuter att gå. Runt förskolan finns det villaområden och små skogsstråk.

Närmiljön runt Pärlan är en stor tillgång. Vi har nära till både strand, skogsstråk, centrum och kulturliv. Barnen får uppleva naturen och ta del av den på ett sådant sätt att barnen uppskattar skönheten, stillheten och friskheten. Vellinge kommun erbjuder fantastisk närhet till naturen och barnen lever i den dagligen, så det är viktigt att den inte tas för given. För att se karta, klicka här.

Innemiljö

Vi har ljusa och luftiga rum. All färgsättning och dekor är samstämmiga. Detta för att inte ge ett rörigt intryck. Barn behöver en miljö som utstrålar harmoni för att kunna vara kreativa, leka och lära. Borden och stolarna är i barnstorlek för att barnen ska behärska sin omgivning. Det är bra framkomlighet överallt. Detta är viktigt då barnen ofta bär saker mellan möblerna och ur säkerhetssynpunkt. Tavlor, kartor, bilder, vykort, teckningar mm hänger i barnens ögon nivå. Möbleringen inbjuder både till enskildhet och gruppsamvaro.

På 1-3 års avdelningen har vi mindre antal möbler och stora fria ytor. Detta för att små barn behöver mer ”svängrum”. Vi har ett större rolleksrum med ett kök i barnnivå. Där finns även små fåtöljer, bord, vagnar, strykbräda, docksäng och tillhörande saker. Här hänger även barnens personliga böcker med bilder på deras hem och familjer. I det största rummet har vi varierande lekmaterial på låga hyllor. Här finns både möbler i barn- och vuxen storlek. Vi har en stor, rund matta att leka på.

På 3-5 års avdelningen har allt material/leksaker har sina bestämda platser på låga hyllor. Barnen väljer var de vill leka med. I stora rummet finns saker för praktiska vardagsövningar, sensoriskt material, pussel och spel samt en hantverkshörna. I skrivrummet finns material för matematik och skriftspråk. I verkstaden har vi skapande material med bla staffli. I kulturella rummet har vi material för zoologi, botanik, geografi och historia. Här finns även en dator. I stora salen finns det konstruktionsmaterial. Här har vi också gymnastik, rytmik, dans och drama. En del av stora salen är inrett till rolleksrum. I ett litet mysrum kan barnen sitta och läsa böcker som vi lånar från biblioteket.

Utemiljö

Vi har en stor gård på ca 3000 kvm som sträcker sig runt hela huset. På tomten finns många stora träd, både tall och björk. På framsidan har vi äppleträd, buskar och rabatter. På ena sidan av huset finns en stor asfalterad yta för bollekar, grupplekar, bandyspel, fotboll m.m. På båda sidorna av huset finns små cykelstigar av plattor.

På den största delen av tomten har vi gungor, sandlåda, bollplank, hinderbana, lekstuga och en grillplats. I övrigt är terrängen ojämn, så som det är på en naturtomt. Under sommarhalvåret finns utemöbler i barnstorlek utplacerade. Vi har också en syrénberså som planterats tillsammans med föräldrarna. Vi vill gärna använda det som gården erbjuder till leken i form av kottar, pinnar, barr, löv, sand och stenar. I förrådet kan barnen hämta spadar, spannar, kakformar, silar, sopkvastar, krattor, hopprep, bandyklubbor, cyklar, bollar m.m.

På framsidan finns en liten lekplats med rutschkana.

Naturtomten ger barnen motorisk träning på ett naturligt sätt.